top of page
logo jantien ortho.png

Ketogene leefstijl volgens Banting

William Banting-1.jpg

Eten volgens principe Banting kan helpen tegen veel leefstijlziekten, zoals  diabetes type 2, obesitas, hoge bloeddruk, burn-out, depressie enzovoort.

Echte voeding volgens de principe van het Banting. Echt eten is goede voeding. Banting is een wetenschappelijk onderbouwde formule voor een koolhydraatarm en vetrijke levenswijze. Er zijn veel varianten op deze levensstijl geschreven. Veel onderzoekers zijn ervan overtuigd dat wij minder koolhydraten moeten eten, in tegenstelling tot wat gangbaar is binnen het mainstream diëtisme, dat inname van hoge koolhydraten (High Carb) combineert met inname van lage vetten (Low Fat).  Onze voorouders aten LowCarb-HighFat (voortaan LCHF tegenover HCLF). Toen men zich op één plek ging vestigen kwam de opkomst van de landbouw en at men steeds meer koolhydraten, zoals granen en bonen.

 

De vroege mens ontwikkelde zijn biologische structuur in een koolhydraatarme omgeving en at uiterst zelden snelle koolhydraten (LCHF). Wij eten in onze cultuur voornamelijk geraffineerde koolhydraten (lees suikers), die zorgen voor een suiker overbelasting van het systeem. Suiker wordt weer omgezet in vet. Dan heb je het probleem boven water: ons lichaam richt zich op de verbranding van suikers. Dat geeft een zware belasting op het systeem dat insuline moet aanmaken en vanwege de hoeveelheid overbelast raakt. De niet verbrande suikers worden als vet opgeslagen in de cellen. Hoe meer koolhydraten je inneemt, hoe meer opslag van suiker/vet. Wij moeten geen suiker verbranden om gewicht te verliezen, maar vet. Daarvoor hebben we ketogenen nodig, stofjes die via bloed en lever zich richten op de verbranding van vet. Als we het goed doen verkeert ons lichaam in staat van ketose. Ziekenhuizen die patiënten met epilepsie behandelen, hebben vaak ketogeen voedsel op de menulijst, omdat de aanvallen mede daardoor verminderen.
We zullen daar veel over spreken via het OrthoBlog.

bottom of page